Fašnik u našem Vrtiću

I ove godine u naš vrtić došlo je šarenilo i razigranost maškara. Svakakve maske danas su plesale i pjevale u našim skupinama: superheroji, vile, likovi iz crtića, radnici raznih zanimanja, životinje, likovi iz mašte…

U vrtiću vrijeme maškara ne obilježava se kako bi se djeca samo veselila i zabavila, već maškare imaju velik odgojno-obrazovni potencijal, posebno za socio-emocionalni razvoj. Djeca se kostimiraju u čarobne likove koji predstavljaju njihove želje, možda i strahove, a pomoću kojih iskazuju moć, snagu, jakost, nedodirljivost, ljepotu, mističnost i bezbrižnost. Sloboda koju imaju da taj dan postanu tko god požele omogućuje im da svoje emocije iskažu na drugačije načine: da se osjećaju najmoćnijima na svijetu, da imaju kontrolu nad svojim strahovima, da pobijede neugodne osjećaje. Djeca se skrivaju pod maskom iza lika u kojeg su se prerušili te preuzimaju neke njegove karakteristike. Iako ga maska skriva, ujedno može i otkriti kakvu sliku dijete ima o sebi te njegova razmišljanja i shvaćanja svijeta koji ga okružuje. Simbolika prerušavanja izvrsna je prilika da se razgovara i uči o emocijama kroz razne aktivnosti u skupini koje razvijaju vještine prepoznavanja, imenovanja i samoregulacije emocija.

Iako se djeca vole prerušavati i biti netko drugi potrebno je kontinuirano raditi na razvoju pozitivne slike o sebi kako bi se dijete osjećalo dobro, sigurno i zadovoljno u vlastitoj koži.

Naša djeca su u ovo vrijeme maškara posebno radila na prijateljstvu, empatiji prema drugima, uveseljavanju svojih prijatelja i druženju.

Grupa djece iz skupine Ptičice sama je osmislila i na svoju inicijativu izvela predstavu za svoje prijatelje iz skupine Ježići i svoje male prijatelje iz jaslica za skupinu Bubamare. Skupina Vjeverice već tradicionalno je prošetala po Jalševcu Nartskom do matičnog objekta gdje su pjevali i time zaslužili kekse, te se podružili sa svojim prijateljima u skupini Sovice. Nakon toga su sa skupinom Zečići imali ples pod maskama u zajedničkom holu uz veselu glazbu i šarene reflektore. Ples pod maskama imala je i skupina Leptirići. Naše najstarije Sovice također su prošetale po naselju i pokazali svoje razigrane kostime. Kako su izgledale naše vesele maske pogledajte u galeriji.