Edukativno preventivni projekt “Vrtić na biciklu”

U našem vrtiću i ove godine održane su prometne radionice pod vodstvom Lane Račić i projekta Prometnjak. Ove godine tema je bila – bickl.

Cilj projekta je jačanje osjećaja samostalnosti u prometu kod djece predškolske dobi uz paralelno otkrivanje ljubavi prema biciklizmu kao zabavnom i aktivnom načinu prijevoza. „Vrtić na biciklu“ je program prometnih radionica za djecu predškolske dobi od 5 do 7 godina u sklopu kojih djeca uče o odgovornom ponašanju biciklista u prometu te upoznaju i usvajaju osnovna prometna pravila.

Djeca skupine Sovice i Ptičice sudjelovala su projektu. U sklopu radioničkog programa provodile se teorijske i praktične aktivnosti organizirane u ciklusu od 4 radionice kroz 4 tjedna prema tematskim cjelinama:

  1.  MOJ BICIKL I JA – Bicikl kao prijevozno sredstvo,
  2.  KACIGOMANIJA – Obaveza korištenja zaštitne kacige
  3.  STOP NA PEDALAMA – Semaforizirano raskrižje i poštivanje crvenog svjetla,
  4.  SJAJNA VOŽNJA – Dnevna/noćna vožnja – uočljivost biciklista (važnost korištenja reflektirajućih prsluka, reflektirajućih materijala i svijetle odjeće).

Uz radionički program, projekt uključuje edukativni prometni web sadržaj za odgajatelje koji se sastoji od teorijskih materijala, vježbi i radnih zadataka koji ostaju online dostupni pa odgajatelji mogu nastaviti provoditi program s ostalim vrtićkim skupinama nakon završetka radioničkog ciklusa.

Radionicama smo i obilježili Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa koji je bio 21.10.

Projekt je financiran od strane Ministarstva unutarnjih poslova i provodi se kao dio Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Kako je to izgledalo u našem vrtiću, pogledajte u galeriji:
 1. Radionica: MOJ BICIKL I JA
2. radionica: KACIGOMANIJA

  
3. radionica: STOP NA PEDALAMA
4. radionica: SJAJNA VOŽNJA