Vrtićanci na izletu u Eko kući Bubamara

U utorak 2. svibnja i srijedu 3. svibnja 2023. godine, vrtićke skupine Vidrice, Ptičice i Sovice te skupina programa predškole, Mala škola, boravili su na jednodnevnom izletu “Stvarajmo iz prirode” u Eko Kući Bubamara u Planini Donjoj, nedaleko od Kašine.

Dolaskom na izletište, djeci su se u kući poslužile domaće kiflice i topli čaj, a potom su krenuli u šetnju netaknutom prirodom u pratnji odgojiteljica, stručnog tima i voditeljice – tete Ankice. Prije šetnje, teta Ankica djecu je poučila o očuvanju prirode: “Od malih nogu moramo čuvati prirodu. Nalazimo se u parku prirode. Iz prirode moramo uzimati samo onoliko koliko nam treba jer zdrava priroda znači i zdravi ljudi.” Naučili smo da su se listovi trputca nekada koristili za zacjeljivanje rana i da je dobar za liječenje kašlja. Djeca su u prirodi vidjela i neke životinje- velike šumske puževe i neobične zelene pauke. Djeca su tijekom šetnje brala ljekovito bilje: listove trputca, koprive, preslice i maslačka koja su pažljivo pohranjivali u košarice. Draga teta Ankica i kuharice s djecom su pripremale med od maslačaka, sirup od jučer ubranih mladih izdanaka bora te sirup od trputca koje su odgojiteljice ponijele u svoje skupine kako bi djeca promatrala daljnji postupak nastanka meda. U vrtić smo također ponijeli i ubrane preslice i koprivu.

Unatoč tmurnom i kišnom vremenu, uspjeli smo dio vremena provesti i na velikom igralištu Eko kuće Bubamara na kojem su djeca uživala.

Nakon izrade meda i sirupa, poslužio nam se topao i ukusan ručak nakon kojeg smo zahvalili domaćinima na prekrasnom gostoprimstvu te smo se sretno i sigurno vratili u naš vrtić.

U vrtiću su djeca kraj prozora svojih soba ostavili pripravke sirupa te lišće preslice i koprive od kojih ćemo, čim se posuše, napraviti ukusan i zdrav čaj!