Projekt “Diverterra”

Dana 13. veljače 2023. godine se u našem vrtiću održao edukativni projekt nastao u suradnji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom „Diverterra“. Program je namijenjen djeci od 5 godina, a pokriva sadržaje zaštite prirode i okoliša, proizvodnje hrane, štednje energije, odvajanja otpada i klimatskih promjena. Održan je kroz dvije aktivnosti: preko panela i tableta u holu vrtića te kroz radionice u sobama dnevnog boravka djece. U projektu su sudjelovala naša djeca iz skupina Sovice, Ptičice i Vidrice.

Uz suvremenu tehnologiju u mobilnoj izložbi s multimedijalnim i hologramskim sadržajima djeci su se približile i predstavile teme kroz 7 modula koji govore o zaštiti prirode i okoliša s dodatnim fokusom na jednu od najvećih ugroza – klimatskim promjenama.

Teme su predstavili likovi 7 životinja (avatari) – jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela u formi kratkih videa koja su djeca birala putem skeniranja fotografija životinja na panelima fotoaparatom tableta. Putem slušalica životinje su im pričale priče o zaštiti prirode, svojim staništima, svojoj ulozi na planeti i načinima očuvanja iste. Djeca su se odlično snašla u korištenju tableta i povezivanju slika s video materijalima.

Također, djeca su sudjelovala i na popratnoj edukativnoj radionici gdje su naučili nešto više o kukcima i njihovoj ulozi u prirodi te kako bi im se približile teme i sadržaji izložbe. Vidjeli su kako izgleda hotel za kukce i čemu on služi te dobili upute kako da izrade svoj vlastiti hotel za pčele. Nakon toga su zajedničkim snagama slagali puzzle sa slikama životinja i bojali bojanku koja je predstavljala biljni i životinjski svijet mora, šuma i livada.

Cilj projekta je upoznavanje djece s temama zaštite okoliša, klimatskih promjena i bioraznolikosti na zabavan i poučan način. Virtualna izložba i radionica u organizaciji Diverterre je u našem vrtiću bila zabavna, zanimljiva i poučna svima, a ponajviše djeci koja su uživala u proučavanju biljnog i životinjskog svijeta Hrvatske te naučila nešto novo.