Međugrupna suradnja “Ptičica” i “Vidrica” uz posebnu gošću iz Tanzanije

U petak 21.10. naše odgojne skupine „Ptičice“ i „Vidrice“ nastavile su pozitivnu međugrupnu suradnju. Skupina „Ptičice“ iz područnog objekta posjetila je naše  „Vidrice“ u matičnom objektu vrtića. U sklopu ove međugrupne suradnje organiziran je posjet odgojiteljice Anne iz Tanzanije u suradnji s Udrugom Zdenac.

Tako su naše Ptičice i Vidrice imale priliku upoznati se s načinom života, kulturom i običajima djece iz nama daleke istočnoafričke zemlje Tanzanije, koju im je Anna predstavila. Djeca su ovim iskustvom mnogo toga naučila poput toga da se dječji vrtić na svahili jeziku kaže „chekechea“, kao i o njihovim uobičajenim obrocima i načinu života. Unatoč raznim teškoćama s kojima se susreću njihovi vršnjaci u Tanzaniji, djeca s veseljem odlaze u vrtić i školu. Naši vrtićanci su tako dobili uvid u različitost života svojih vršnjaka u Tanzaniji, što uključuje i razlike u dostupnosti svakodnevnih potrepština, didaktike i igračaka. No, vidjela su kako se unatoč tome tamošnja djeca igraju i to s npr. loptama koje sami izrade.

Naše skupine naučile su i pjesmicu „How are you today“ na engleskom jeziku koju njihovi vršnjaci u Tanzaniji svakodnevno pjevaju uz svoju odgojiteljicu Annu. Otpjevali su ju s oduševljenjem uz popratnu koreografiju.

Obol ovoj suradnji dala je i naša odgojiteljica iz Ptičica, koja je djeci održala prezentaciju o svom putovanju u Tanzaniju u sklopu svog misionarskog rada te time dala uvid u funkcioniranje dječjih vrtića i škola koje je tamo posjetila. Možemo zaista reći da su djeca s velikom pažnjom i iskrenim zanimanjem slušala prezentaciju i postavljala pitanja. Ovim putem djeca su se senzibilizirala za potrebe drugih, shvaćanje i prihvaćanje različitog kulturnog, rasnog, nacionalnog i socijalnog statusa i identiteta. Možemo reći kako je ova suradnja bila u duhu humanizma i tolerancije, poticanja socijalne i građanske kompetencije djece s ciljem pozitivnog i tolerantnog odnosa prema drugima te međukulturalne suradnje.

Moramo napomenuti da su „Ptičice“ sa svojim odgojiteljicama organizirale i izložbu u holu područnog objekta vrtića s fotografijama iz misija u Africi i sirotišta Cipole te su djeca slikala uz afričku glazbu i svirala na afričkom bubnju. Na koncu organizirali i uključili su se u aktivnost humanitarnog karaktera pri čemu su se odricali svakodnevnog odlaska u trgovinu kako bi svoje priloge poslali za gladne vršnjake u studenom kada misionari Zdenca odlaze u Tanzaniju.

Nadamo se da je ovo početna stepenica našoj daljnjoj međukulturalnoj suradnji s prijateljima iz Tanzanije!